”Tahdon” sinun varallisuutesi - Miten omaisuus jaetaan avioerossa?

Miten omaisuus jaetaan avioerossa?

Juristin silmissä avioero on ”varallisuusoikeudellinen sopimussuhde, puolen vuoden irtisanomisajalla”. Sana ”tahdon” synnyttää lain näkökulmasta ensinnäkin taloudellisen sitoumuksen, jossa puolisoille syntyy avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Harva asiaa miettii tältä kannalta ”tahdon” sanoessaan.

 

Mitä tapahtuu omaisuudelle avioeron jälkeen?

Kun avioeroa haetaan, se synnyttää ositusperusteen. Eli omaisuus, johon on syntynyt avio-oikeus avioliiton johdosta, tulee osittaa. Mikäli avio-oikeus on rajattu kokonaan pois avioehtosopimuksella, suoritetaan omaisuuden erottelu.  

 

Miten omaisuus jaetaan avioeron osituksessa?

Osituksessa luetteloidaan puolisoiden varat ja velat ja lasketaan nettovarallisuus. Molempien osapuolten nettovarallisuus lasketaan yhteen ja aviopuolisolla on oikeus yhteenlasketun nettovarallisuuden puolikkaaseen eli säästöön. Konkreettiseen osituslaskelmaan voit tutustua Osituksen ABC-verkko-oppaan avulla. Tämän jälkeen puolisot päättävät mitä omaisuutta kumpainenkin saa, mikäli toinen saa jaettavasta varallisuudesta omaisuutta enemmän voidaan tätä tasoittaa maksamalla tasinkoa. Aviopuolisoiden ei siis tarvitse esimerkiksi tehdä kauppakirjaa yhteisesti omistetusta omakotitalosta, mikäli toinen lunastaa toisen puolikkaan, vaan omistuksen siirto toteutetaan osituksen kautta.

Mitä omaisuutta avioero ei koske?

Tiettyjä rajoituksia on, avioehtosopimuksen lisäksi. Toisiaan puolison omaisuus ei kuulu avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen, mikäli se on esimerkiksi saatu testamentilla tai lahjakirjalla, jossa luovutettava omaisuus on rajattu pois saajansa.

Milloin avio-oikeus päättyy?

Avioeron vireille tulon jälkeen saatuun omaisuuteen, ei toisella osapuolella sen sijaan enää ole avio-oikeutta. Tämän vuoksi avioeron vireilletulopäivä on merkittävä. Toisinaan puolisot ovat käytännössä eronneet fyysisesti, mutta eivät ole hakeneet avioeroa, tämä voi asettaa haasteita osituksen toimittamiseen.

Puolisoilla on oikeus erottaa osituksessa itselleen kuuluvia vaatteita ja muita esineitä, jotka ovat tarkoitettu yksinomaan hänen henkilökohtaista käyttöään varten, ei kuitenkaan enempää, mitä puolisoiden oloihin nähden voidaan katsoa kohtuulliseksi.

Poikkeuksen osituksen pääperiaatteesta muodostaa myös osituksen sovittelu. Sovittelun johdosta, voidaan rajoittaa avio-oikeuden nojalla saatavaa omaisuutta tai sen määrää, rajoittaa oikeutta ennen avioliittoa puolisolla olleeseen omaisuuteen, avioliiton aikana saatuun perintöön, lahjaan tai testamentilla saatuun omaisuuteen tai määrätä avio-oikeudesta poissuljettu omaisuus avio-oikeuden alaiseksi. Osituksen sovittelua on vaadittava erikseen ja tietysti perusteltava mihin vaatimus perustuu.