AVOLIITTO - mitä tapahtuu omaisuudelle, kun puoliso kuolee eikä ole tehty testamenttia?

Avoliitto on monelle sitoutumista, yhteistä arkea ja yhteisiä investointeja, kuten koti tai lainat. Juridisesti avopuolison asema on kuitenkin selvästi heikompi kuin aviopuolison – erityisesti kuolemantapauksessa. Tässä kirjoituksessa käsitellään, mitä tapahtuu, jos avopuoliso kuolee ilman testamenttia, ja miten testamentti sekä uusi lainsäädäntö voivat vaikuttaa asiaan.
Kuolemantapauksen seuraukset ilman testamenttia
- Avopuoliso ei ole perillinen
Suomen perintökaaren mukaan avopuoliso ei ole lainmukainen perillinen. Mikäli testamenttia ei ole, vainajan omaisuus siirtyy hänen lakimääräisille perillisilleen (esim. lapset, vanhemmat, sisarukset tai heidän jälkeläisensä). Avopuoliso ei peri mitään automaattisesti.
- Asunto ja muu omaisuus
Vainajan omistama osuus yhteisestä asunnosta kuuluu kuolinpesään. Mikäli avopuoliso ei ole saanut tätä osuutta testamentilla, hänen on mahdollisesti ostettava se perillisiltä tai muutoin vaara on, että asunto joudutaan myymään ja avopuoliso menettää oikeuden asua asunnossa. Sama koskee vainajan nimissä olevaa muuta omaisuutta, kuten esimerkiksi autoa, henkilökohtaisia pankkitilejä.
- Yhteinen pankkitili
Yhteiset tilit voivat aiheuttaa epäselvyyksiä: perillisillä voi olla oikeus vaatia selvitystä siitä, kenen varoja tilillä on ollut. Tästä voi syntyä kiistoja kuolinpesän kanssa.
Entä laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta?
Vuonna 2011 voimaan tullut Laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta (26/2011) toi jonkin verran turvaa avopuolisoiden taloudelliseen asemaan. Lakia sovelletaan avopuolisoihin vain, jos täyttyy molemmat seuraavista ehdoista:
- avopuolisot ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään 5 vuotta
- heillä on yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi
Tällöin leskeksi jääneellä avopuolisolla on oikeus vaatia omaisuuden erottelua ja tietyissä tapauksissa hän voi vedota ns. hyvitykseen, mikäli hän on kohtuuttomasti hyödyttänyt toista puolisoa yhteiselämän aikana. Tämä laki ei kuitenkaan tuo avopuolisolle perintöoikeutta tai turvaa asumiseen – niitä varten tarvitaan testamentti.
Mikäli kumpikin ehto ei täyty, lakia ei sovelleta lainkaan, eikä avopuolisolla ole mitään erityistä suojaa yhteistalouden päättyessä kuoleman seurauksena.
Testamentti on ainoa tapa turvata avopuolison asema kuoleman jälkeen.
Ilman testamenttia avopuolison asema jää hyvin heikoksi. Testamentilla voidaan turvata esimerkiksi:
- oikeus jäädä asumaan yhteiseen kotiin
- oikeus periä osa tai kaikki vainajan omaisuudesta
- oikeus käyttää yhteisiä varoja tai omaisuutta ilman kuolinpesän väliintuloa
Testamentti kannattaa laatia huolella ja mielellään juristin avustuksella, jotta se täyttää kaikki muotovaatimukset ja kestää mahdolliset riitatilanteet.
Testamentti on avopuolison turvaverkko. Se on yksinkertainen, mutta juridisesti merkittävä teko, joka voi estää monia ongelmia surun keskellä.