PERUNKIRJOITUS - PAKOLLINEN TOIMITUS JOKAISEN SUOMESSA KUOLLEEN HENKILÖN JÄLKEEN

Perunkirjoitus on tilaisuus, jossa laaditaan perukirja. Perukirjassa luetteloidaan kuolinpesän varat ja velat sekä osakkaat. Perukirjassa tulee ilmoittaa lisäksi lesken varat ja velat. Perukirja toimii osakasluettelona henkilöistä jotka yhdessä muodostavat kuolinpesän yhteishallinnon sekä vainajan omaisuusluettelona perinnönjakoa varten. Perukirja toimii vainajan tilinpäätöksenä sekä veroilmoituksena verottajalle. Perunkirjoituksessa tai perukirjassa ei vielä perintöä jaeta, perinnönjako voidaan suorittaa tämän jälkeen.

Velvollisuus toimittaa perunkirjoitus kuuluu lain mukaan sille pesän osakkaalle, jonka hoidettavana omaisuus on. Useimmiten kyseessä on leski tai lapsi. Kyseistä henkilöä kutsutaan pesän ilmoittajaksi. Hänen ei tarvitse itse laatia perukirjaa mutta hän on velvollinen huolehtimaan että asia hoidetaan. Perukirja tulee tehdä kolmen kuukauden kuluessa vainajan kuolemasta. Sen laatimiseen on kuitenkin mahdollista hakea tarvittaessa lisäaikaa Verohallinnolta.  Lisäaikaa ei voi hakea jälkikäteen vaan se tulee hakea 3kk:n kuluessa vainajan kuolemasta. Perukirja tulee toimittaa kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta Verohallinnolle.

Perukirjan laatimisessa suosittelemme kääntymään asiantuntijan puoleen. Toimeksianto on yleensä pitkäkestoinen prosessi. Aloita varsinaiseen perunkirjoitukseen liittyvien asioiden hoitaminen vasta hautajaisten jälkeen. Surutyö ja hautajaisten hoitamiseen liittyvät käytännön asiat on hyvä hoitaa ensin alta pois. Kun vainaja on saatettu haudan lepoon on aika tullut keskittyä perunkirjoitukseen.