MIKSI PERINNÖNJAKOKIRJA KANNATTAA LAATIA? Perinnönjakokirja -sopimus perinnönjaosta

Perinnönjako

Perinnönjakokirjaan kirjataan, mitä kukin pesän osakkaista saa perinnönjaossa kuolinpesän varallisuudesta. Perinnönjakokirjan perusteella omaisuus siis siirtyy perillisille. Samassa sopimuksessa voidaan tehdä myös ositus, jos perinnönjättäjä oli kuollessaan aviossa, eikä ositusta ole tehty. Tällöin voidaan kerralla laatia omaisuuden ositus- ja perinnönjakokirja.

Ensin tehdään perunkirjoitus

Perukirja otetaan perinnönjaon pohjaksi. Jakamista varten ei tarvitse jäädä odottamaan verotukseen liittyviä päätöksiä. Joutuisimmillaan perinnönjakosopimus tehdään heti perunkirjoituksen jälkeen.  Se onkin kannattavaa, sillä tällöin kuolinpesän omaisuuden tila on vasta selvitetty ja yhä perukirjan mukainen.

On hyvin tärkeää, että perukirja on tehty huolellisesti. Voit lukea perukirjan laatimisesta blogiteksteistämme Perunkirjoitus ja Perukirja.

Kun perijät ovat päässeet yhteisymmärrykseen siitä, miten perukirjan mukainen varallisuus jaetaan, laaditaan perinnönjakokirja. Sopimukseen perustuva jako on mahdollista, jos kaikki perintöä saavat ovat yksimielisiä jaosta ja allekirjoittavat jakokirjan.

Perinnönjaon lykkääntymisen ongelmia

Perukirjan tekemiseen on aikaraja, mutta perinnönjaolle ei. Perinnönjako jääkin usein tekemättä pitkäksikin aikaa. 

Valitettavasti jos perinnönjaon kanssa jää odottelemaan vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi, voivat selvitettävät asiat olla ennestään suuremmassa solmussa, ennen kuin päästään lopullisesti jakamaan perintöä.

Kuolinpesän jakaminen osissa on mahdollista. On kuitenkin tärkeää laatia aina jakokirja. Jos kuolinpesää ryhdytään jakamaan osa kerrallaan, menee kuolinpesän tila helposti solmuun, mikäli jotain on jaettu ilman sopimista jakokirjassa.

Pitkään ajan kulumiseen kuuluu kuitenkin riski siitä, että asiat monimutkaistuvat. Kuolinpesän omaisuudessa tapahtuu ajan kuluessa välttämättä muutoksia. Omaisuuden arvo muuttuu, eikä esimerkiksi kuolinpesään kuuluvan kiinteistön arvo ole enää sama kuin perukirjaan merkitty, jos jako tehdään vuosia myöhemmin. Tällöin perinnönjakoa varten omaisuuden arvostus saatetaan joutua tekemään uudestaan, mikä tuo lisäkustannuksia ja pidentää prosessia.

Varsinkin jos kuolinpesässä on iäkkäitä osakkaita, on mahdollista, että joku osakkaista menehtyy ajan kuluessa ja kuolinpesän osuus kuuluukin hänen kuolinpesälleen. Sisäkkäiset kuolinpesät aiheuttavat perinnönjaon monimutkistumista.

Perinnönjakosopimuksen laatiminen

Perinnönjakosopimuksen laatimiseen on suositeltavaa käyttää asiantuntijan apua, jotta se täyttää muotovaatimukset.

Laadimme toimistollamme perinnönjakosopimuksia. Pohjana toimivan perunkirjoituksen ei tarvitse olla meillä laadittu. Voimme kuitenkin sujuvasti jatkaa perunkirjoituksesta perinnönjakosopimuksen laatimiseen, niin halutessanne. Tällöin etuna on se, että kuolinpesän varallisuus ja sen tila on meillä jo tiedossa.  

Sopimusperustaisen perinnönjaon vaihtoehtona on käräjäoikeuden määräämään pesänjakajan toimittama toimitusjako.

Autamme yleisesti perintöoikeuteen liittyvissä kysymyksissä, liittyen perinnönjakosopimuksiin sekä toimitusjakoihin. Joskus on tarkoituksenmukaista jättää pesä jakamatta kokonaan tai osaksi, voimme myös auttaa tässä pohdinnassa. Varaa aikaa maksuttomaan alkukartoitukseen tai ole yhteydessä puhelimitse tai sähköpostilla

Mikäli perinnönjako on edessä, mutta perunkirjoitus on vielä tekemättä, sen tekemistä varten voit varata meiltä maksuttoman alkukartoitusajan tai olla yhteydessä puhelimitse tai sähköpostilla