KESKINÄINEN TESTAMENTTI: hallinta- vai omistusoikeustestamentti

Keskinäinen testamentti on kahden henkilön yhdessä tekemä testamentti. Yleensä keskinäinen testamentti laaditaan puolisoiden välillä niin, että kuoleman kohdatessa perii jälkeen jäävä puoliso ensiksi kuolleen puolison.

Lesken oikeus asua yhteisessä kodissa

Lain mukaan leskellä on oikeus pitää yhteisenä kotina käytetty asunto hallinnassaan. Lisäehtona on se, että leskellä ei ole muuta asumiseen kelpaavaa asuntoa omistuksessaan. Lesken oikeus pitää hallussaan yhteistä kotia koskee kuitenkin vain niin sanottua avioleskeä, eikä samanlaista oikeutta ole avoliiton perusteella.  

Keskinäinen hallintaoikeustestamentti – laajennettu suoja leskelle

Hallintaoikeuteen kuuluu oikeus käyttää omaisuutta ja saada sen tuotto. Omaisuutta ei saa kuitenkaan myydä tai lahjoittaa eteenpäin. Tätä lesken hallintaoikeutta voidaan laajentaa keskinäisellä hallintaoikeustestamentilla, jolla määrätään kaikki omaisuus tai laajempi osa omaisuutta puolison hallintaan. Avopuolisoiden kohdalla hallintaoikeus tulee antaa myös asunnon osalta.

Kun hallintaoikeus annetaan puolisolle, omistusoikeudesta määrätään joko testamentissa tai se määräytyy perintökaaren mukaisesti. Käytännössä usein on kysymys tilanteesta, jossa omistusoikeus annetaan rintaperillisille eli lapsille ja hallintaoikeus puolisolle.

Omistusoikeustestamentti – täysi päätäntävalta leskelle

Toisena vaihtoehtona on omistusoikeustestamentin laatiminen. Omistusoikeus tarkoittaa sitä, että saaja saa täyden omistuksen ja täyden päätäntävallan omaisuuteen. Omistusoikeustestamentti on sopiva valinta, jos ajatuksena on, että jäljelle jäävä puoliso saa vapaasti päättää, mitä omaisuudella tekee.

Ei tarvitse valita vain yhtä – yhdistä hallinta- ja omistusoikeus

Ei ole kuitenkaan kysymys siitä, että tulisi valita joko-tai, vaan yhdellä testamentilla voi puolisolleen antaa osan omaisuudesta omistusoikeudella ja osan hallintaoikeudella.

Leskellä on myös mahdollisuus itse päättää ottavansa vastaan pelkän hallintaoikeuden, vaikka hän olisikin testamentin mukaisesti saamassa omistusoikeuden. Eli antamalla testamentilla leskelle täyden omistusoikeuden, jää hänelle viimekädessä päätösvalta omistus- ja hallintaoikeuden väliltä.

Jos testamentissa eritellään hallintaoikeus ja omistusoikeus, on tärkeää myös miettiä, miten järjestely tulisi toimimaan käytännössä. Jos pariskunta on lapseton ja he antavat toisilleen ainoastaan hallintaoikeuden omaisuuteen määräämättä omistusoikeudesta, tulisi myös konkreettisesti selvittää, kenelle omistusoikeus menee.

Hallintaoikeuden ja verotuksen yhteys

Hallintaoikeustestamentin yksi hyvä puoli on se, että se vähentää perintöveron määrää, sillä perintövero koituu omistusoikeuden saajan maksettavaksi, mutta veron määrään tehdään huojennus omistusta rasittavan hallintaoikeuden vuoksi. Testamentilla voi tehdä myös verosuunnittelua. 

Testamentin suunnittelu – mikä sopii teille parhaiten?

Autamme selvittämään, turvattaisiinko teidän tilanteessanne puolisoiden oikeudet paremmin hallinta- vai omistusoikeustestamentilla, miten testamenttimääräykset vaikuttavat verotukseen ja muissa testamentin sisältöön liittyvissä kysymyksissä. Kotisivujemme kautta katikynnas.fi voitte varata ajan testamentin laatimista varten.