Edunvalvontavaltakirja: Kenen tulisi laatia?

Edunvalvontavaltuutus annetaan edunvalvontavaltakirjalla

Edunvalvontavaltuutuksella varaudut siihen, jos et kykene hoitamaan asioitasi esimerkiksi sairauden tai onnettomuuden vuoksi. Edunvalvontavaltuutus annetaan edunvalvontavaltakirjalla. Siinä nimeät yhden tai useamman henkilön, joka hoitaa asioita puolestasi etukäteen antamillasi määräyksillä.

Puolestasi hoidettavia asioita voivat olla taloudelliset asiasi kuten laskujen maksaminen, mutta myös henkilöön liittyvät asiat, kuten erilaiset hoitoon ja huolenpitoon liittyvät asiat. Todellisuudessa kysymys on usein sekä taloudellisten että henkilöä koskevien asioiden hoidosta, sillä esimerkiksi vuokrasopimuksen laatiminen puolestasi sisältää sekä taloudellisia että henkilöön liittyviä puolia. Valtakirjassa voit itse määrittää ne toimet, joihin valtuutetulla on puolestasi oikeus ryhtyä.

 

Kenen tulisi laatia edunvalvontavaltakirja?

Edunvalvontavaltakirjan laatiminen kuuluu osaksi oikeudellista ennakointia jokaisen elämässä. Lain mukaan sen voi pätevästi laatia täysi-ikäinen henkilö, joka kykenee ymmärtämään valtakirjan merkityksen. Jokaisen aikuisen tulisikin laatia ja allekirjoittaa edunvalvontavaltakirja.

Jos pelkkä ”jokaisen tulisi laatia”- lause ei riitä perusteluksi valtakirjan tarpeellisuudesta, tarkastellaan seuraavaksi edunvalvontavaltuutuksen merkitystä eri elämäntilanteissa:

 

Vanhuus

Vanhuuteen liittyvä edunvalvonnan tarve on usein lopullista. Se kattaa elämän viimeisen vaiheen, joka voi olla jopa vuosien mittainen. On tärkeää, että myös viimeisen elämänvaiheen läpi ihminen pystyy elämään omannäköistä elämäänsä omilla ehdoillaan. Sellaisen elämän voi turvata määräämällä asioidensa hoidosta edunvalvontavaltakirjassa ja hoidostaan hoitotahdolla.

Edunvalvontavaltakirjan laatiminen on osa vanhuuteen varautumista. Jos laatimisen kanssa jää odottamaan, voi se yllättäen ollakin myöhäistä. Varsinkin muistisairauden tai muun ymmärryskykyyn vaikuttavan sairauden oireiden ilmetessä tulee toimia nopeasti, sillä jos ihminen ei kykene ymmärtämään toimenpiteen merkitystä, ei hän voi enää antaa pätevää edunvalvontavaltuutusta. Jos ymmärryskykyyn vaikuttava sairaus on diagnosoitu tai siihen viittaavia oireita on havaittavissa, valtuuttajan on suositeltavaa hankkia lääkärintodistus oikeustoimikelpoisuudestaan.

Yllättävä sairastuminen

Vakava sairaus voi kuitenkin iskeä ikään katsomatta. Edunvalvontavaltuutuksen antaminen on muutakin kuin valmistautumista elämän loppuaikoihin; valtuutuksen tarve voi lakata myös valtuuttajan ymmärrys- ja toimintakyvyn palattua. Jos yllättävä sairastuminen horjuttaa omaa tai läheisen elämää, on edunvalvontavaltakirjan laatiminen yksi tärkeä askel valmistautumisessa siihen, mitä ikinä eteen tuleekaan.

Yrittäjä

Yrittäjän tulisi pohtia, miten turvata yritystoiminnan jatkuminen. Jos et kykenekään töihin, kuka pitää yritystäsi pystyssä puolestasi? Valtuutetulle voi jättää yksityiskohtaiset ohjeet yritystoiminnasta ja sen tulevaisuudesta. On mahdollista valtuuttaa henkilö hoitamaan pelkästään yrityksen asioita ja henkilökohtaisia asioita hoitamaan voi halutessaan valtuuttaa toisen henkilön.

Avo- ja aviopuolisot toistensa valtuutettuina

Yleinen harha-ajatus on, että puolisot voisivat automaattisesti hoitaa toistensa asioita. Avo- eikä aviopuolison status kuitenkaan tee kenestäkään puolisonsa edunvalvontavaltuutettua. Valtuutus tulee erikseen antaa. Sen puuttuminen voi vaikeuttaa käytännön asioiden hoitamista myös perheen sisällä, jos yhtäkkiä toinen puolisoista ei kykene hoitamaan asioita, jotka ovat hänen ”nimissään”. Puolisot voivat halutessaan tehdä päittäin edunvalvontavaltakirjat, joissa nimeävät toisensa valtuutetuiksi.

Sinkut ja lapsettomat

Edunvalvontavaltakirjaa ei tule kuitenkaan käsittää vain perheellisten dokumentiksi. Valtuutetun ei tarvitse olla oma puoliso tai lapsi. Tarvitset ainakin yhden luotettavan valtuutetun, joka voi olla esimerkiksi ystävä, naapuri tai sisarus. Tärkeää on, että luotat henkilöön.

Toisen maan kansalainen

Voit myös antaa edunvalvontavaltuutuksen vaikket olisi Suomen kansalainen. Jos asut vakituisesti Suomessa, on järkevää valtuuttaa täällä joku tarvittaessa hoitamaan asioitasi. Erityisesti taloudellisten asioiden kohdalla kannattaa pohtia sitä, kuka olisi sellainen henkilö, joka voisi hoitaa niitä Suomessa puolestasi. Jos olet muuttanut Thaimaasta Suomeen, ei yhä Thaimaassa asuva perheenjäsenesi ole kenties käytännössä paras vaihtoehto.

Ulkomailla asuva suomalainen

Jos asut vakituisesti toisessa valtiossa, tai sinulla on esimerkiksi loma-asunto Espanjassa, olisi hyvä varautua siihen, että edunvalvontavaltuutusta tarvitaankin silloin, kun olet ulkomailla. Kansainvälisessä tilanteessa on hyvä tutustua etukäteen myös paikalliseen lakiin ja siihen, kuinka maassa suhtaudutaan edunvalvontavaltuutukseen. Tällöinkin pohdi yksityiskohtia; kuka pystyy hoitamaan puolestani virallisia asioita esim. Espanjassa. Kuka pystyy tarvittaessa matkustamaan sinne ja olisiko kielimuuri ongelmana?

Taloudellinen tilanteeni on huono

Oikeudellisen varautumisen keinot saatetaan mieltää hyvätuloisten toimeksi. Todellisuudessa ei ole merkitystä, minkälaiset tulosi ovat tai mitä omistat. Jos valtuuttajalle määrätään edunvalvoja, valtuutus lakkaa kuitenkin olemasta voimassa niiden asioiden osalta, jotka kuuluvat edunvalvojan tehtäviin. Jos sinulla on edunvalvoja taloudellisia asioita varten, voit kuitenkin valtuuttaa valitsemasi henkilön pitämään huolta henkilöön liittyvistä asioistasi.

Muuttuvat elämäntilanteet  

Jokaisen elämäntilanne muuttuu ajan myötä. Voit myös tehdä uuden edunvalvontavaltuutuksen, jos tilanteesi on muuttunut tai valtuutettusi ei olekaan enää kykenevä hoitamaan asioitasi. Silloin aiemmin tehty valtakirja tulee hävittää ja laatia uusi. Muutoksiin voi myös varautua alkuperäisessä valtakirjassa valtuuttamalla useita vara- tai toissijaisia valtuutettuja.

 

Alussa todettu ”jokaisen tulisi laatia”- argumentti sai eri näkökulmista tarkasteltuna rikkaamman sisällön. Vielä voisi lisätä, että elämä on arvaamatonta ja siksi kuka tahansa voi joutua onnettomuuteen. Onkin hyvä muistaa, että kysymys on ennakkoon varautumisen keinosta. Valtakirjan laatiminen ei itsessään johda vielä muuhun kuin omaan mielenrauhaan. Edunvalvontavaltuutus otetaan käyttöön ainoastaan, jos valtuuttaja ei itse kykene huolehtimaan omista asioistaan.

Jos yhä epäröit edunvalvontavaltakirjan tarvetta, voit miettiä asiaa myös läheistesi kannalta. Jos he joutuvat huolehtimaan asioistasi puolestasi, he varmasti toivoisivat tehtäviinsä ohjeet, joita noudattaa. Määräyksiäsi noudattamalla säästät heidät päätöksiltä ja epätietoisuudelta. Edunvalvontavaltakirja ja sen toimiohjeet ovat sinun äänesi silloin kun et pysty itse tahtoasi ilmaisemaan.

Voit laatia juridisesti pätevän edunvalvontavaltakirjan toimistollamme Kokkolassa tai etäyhteydellä. Erilaisissa elämäntilanteissa voimme auttaa myös kokonaisvaltaisessa oikeudellisessa ennakoinnissa, esim. laatimalla samalla kertaa edunvalvontavaltakirjan ja testamentin.  Edunvalvontavaltakirjoja voidaan tehdä kerralla myös useammalle, jos haluatte tulla esim. puolison tai luotettavan ystävän kanssa yhdessä.